SpelaUpp

Kriget

Lämna en kommentar

Kommendörkapten Claus M. Pedersen är stationerad i Afghanistan. Hans fru och tre barn har han hemma i Danmark. Kriget sliter på Claus och på familjen, som saknar och oroar sig för honom. Under ett uppdrag blir Claus och hans trupp utsatta för ett kraftigt anfall och för att rädda sina män tar Claus ett beslut som, minst sagt, kan diskuteras. Ett beslut som påverkar honom, omgivningen, hans familj och sina män.

Claus fru spelas av Tuva Novotny som är lika duktig på danska som hon är på svenska och norska och som skådespelerska kan liknas vid ett gammalt årgångsvin – hon blir bättre med åren. Det har hänt mycket sedan rollen som Nora i 90-talssåpan ”Skilda världar”, där hon satte överarmstatueringen på kartan. I Kriget passar hon perfekt i rollen som Claus fru som på många sätt är en film som driver handlingen framåt med subtila medel. Vilket Tuva Novotny är mästare på – att uttrycka mycket med små medel.

 

Vem skulle gilla den här filmen?

 

Gillar du filmer som är intresseväckande och har några lager under det som visas på skärmen är det här en film för dig. Den problematiserar en händelse och den tillåter tittaren att få tänka själv. Gör Claus rätt eller är det han gör fel? Det är inte glasklart, men han frångick protokoll. Det är fel enligt reglerna, men enligt etiska mått mätt? Det blev konsekvenser, liv som gick förlorade, men vems liv? Vilkas liv var viktigast att rädda? Kan man ens ställa en sådan fråga? Claus val står mellan Pest eller kolera. Hur gör man? Hur skulle jag eller du har gjort? I filmen lär vi känna och förstå Claus och var han kommer ifrån, varför hans beslut såg ut som det gjorde. Men hade vi läst om händelsen i en tidningsartikel där Claus bara skulle ha varit ett namn för oss. Hur hade man tänkt då?

En film som ställer fler frågor än det finns svar. En bra film helt enkelt som du kan hitta hos oss på biblioteket.

 

/ Frida – Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s