SpelaUpp

Scince fiction-fynd som ska komma till filmduken

Lämna en kommentar

En nyhet på Stadsbiblioteket, från runt ett halvår tillbaka är att fantasy och science fiction är uppdelade i varsin sektion av vår klassiska runda bokhylla längst ner ovanför Nissan. Dom har också fått sällskap av avdelningen dark romance för alla er vampyr-älskande människor därute. För mig personligen har det fått lite oanade konsekvenser i mitt läsande. Tidigare har jag haft en stor dragning till klassisk fantasy och inte så mycket till science fiction. När dom stod tillsammans på en och samma avdelning hullerombuller så försvann sf-böckerna inne bland fantasyn.  Men! Nu när science fiction får stå på egna ben så hittar jag en hel del guldklimtar. Mina rekommendation är som följer, och jag kan lägga till att båda dessa titlar håller på att filmatiseras!

Seveneves av Neal Stephensen. Ett mastodontverk storleksmässigt. Den fysiska boken kan klassas som ett vape25202313n i rätta händer och jag brottades pinsamt länge med hur titeln uttalas. Tillslut såg jag mig besegrad och googlade problemet; Seven – eves, eves som i Adam and Eve, logiskt om man vet vad boken handlar om. Efter att månen plötsligt sprängs, eller ja, kanske mer går sönder och bryter ihop till flera mindre delar så beräknar vetenskapsmän att jorden och då också mänskligheten kommer att gå under om ca 2 år. Massiva resurser runt omkring jorden mobiliseras för att försöka rädda, åtminstone en liten del av mänskligheten. Fantastiskt bra bok och spännande. Gillade man de tekniska bitarna i Ensam på Mars av Andy Weir så gillar man denna.

 

 

Sleeping Giants av Sylvain Neuvel. En lite lättare och luftigare roman men också denna mycket spännande. Helt plötsligt hittas en stor hand djupt nere i marken i en liten håla i USA. Hande27850092n är gjord av en konstig metall och dateringen säger att den är flera tusen år gammal. Sakta men säkert dyker fler och fler gigantiska kroppsdelar upp runt om jorden och ingen vet varför eller vad dom är till för. Detta är första delen i en planerad trilogi och slutet fick mig verkligen att vilja ha mer. Återigen här drar jag paralleller till Andy Weirs Ensam på Mars, speciellt för att stilen på berättandet är i samma anda. I Sleeping Giants återges berättelsen i form av intervjuer av olika involverande personer i uppdraget att få reda på vad som händer. Den som utför intervjun är en mystisk man med väldigt höga kopplingar upp i den amerikanska politiken och säkerhetsbyråer. Stilen ger en intressant perspektiv på berättelsen och boken känns luftig men med mycket innehåll.

 

 

Om ni nu inte vill vänta på att filmerna ska bli gjorda eller att böckerna ska bli återlämnade så kan jag rekommendera er att kolla in vårt utbud på science fiction filmer och böcker!

Honorable mentions (som inte är planerade att filmatiseras, iaf inte än) :

The three-body problem av Cixin Lui, första delen i en av de mest populära science fiction-trilogier i Kina!

Area X: The Southern Reach Trilogy av Jeff VanderMeer, science fiction möter natur och skräck.

Ull av Hugh Howey, postapokalyptisk värld där människor bor i en underjordisk silo.

 
Alla titlar nämda i inlägget är nyare inköp på Stadsbiblioteket så skynda och fynda innan dom försvinner från hyllan! Kolla även in min kollegas inlägg om The Martian!

 

/Erika på Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s