SpelaUpp

The Walking Dead

Lämna en kommentar

walkingdeadEgentligen är zombies rätt tråkiga; de går sakta, svåra att prata med, luktar fruktansvärt illa och ser förskräckliga ut. Trist. Personligen är jag inget fan av genren men har trots detta ändå fastnat stenhårt i serien the Walking Dead, som bara handlar om zombies.

Eller är det så?

För vi som följer serien vet att zombies egentligen inte har en stor roll i den dystopiska serien. Zombiesarna (osäker på pluralformen där) är mer som en slags rekvisita till handlingen. Den stora rollen i intrigen har egentligen människan och de mänskliga relationerna. Utan att säga för mycket, men ursäkta, hur kan man välja att strida mot varandra när 90% av befolkningen är levande döda? Väldigt konstigt scenario men jag tror ändå inte att det är orimligt. Man kan ha naiva fantasier om att de överlevande går ihop i solidaritet men detta är nog bara en illusion. Ett mer troligt scenario är nog det som The Walking dead presenterar; att människan ser en möjlighet att ta och utöva makt, kosta vad det kostar vill, där medmänsklighet inte är en faktor.

Denna brist på medmänsklighet är genomgående i serien och den får en verkligen att tänka till. Hur mycket stenåldershjärna har vi egentligen? Hur långt skulle jag vara beredd att gå för att skydda mig själv och de mina? Idag litar jag blint på människor, skulle man bli lika misstänksam som karaktärerna i serien? Många frågor som jag finner extremt intressanta där allting sätts på sin spets.

Läs The Walking dead

När man talar om The Walking Dead är det många som direkt tänker på TV-serien. Mmm. Den är bra men den började först som tecknad serie, vilken jag vill passa på att lyfta här. Så här är det. Tv-serien sträcker sig bara en bit – än så länge. För den som inte uppskattar Cliff hangers utan vill veta vad som händer och fötter, då finns de grafiska (tecknade) böckerna att låna på biblioteket.

Visst, det är ovant i början att läsa en tecknad serie, men det tar inte många sidor innan man är helt fast. Jag måste säga att de är fantastiskt bra. Hur man i teckningarna har fångat karaktärerna, små subtila verktyg som ger en grym effekt. Kan varmt rekommendera. Dock, överensstämmer TV-serien inte helt med böckerna. Vissa karaktärers öden har ändrats och vissa karaktärer som vi finner i filmatiseringen finns inte alls med i böckerna. Men den stora handlingen är likadan, det är de små sidospåren som inte ser riktigt likadana ut, så det blir inte så förvirrande om man tittar och läser parallellt med varandra.

Ps. Böckerna finns både på svenska och engelska OCH de finns också som riktigt schyssta TV-spel.

 

/ Frida – Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s