SpelaUpp

Ratchet & Clank

Lämna en kommentar

Det nya spelet med Ratchet and Clank till PlayStation 4 är både en hyllning och en ren nostalgispark på hög nivå för spelarna som älskade den ursprungliga triologin till PlayStation 2.

Spelet är en nyversion av det första ursprungsspelet som gavs ut i början på 2000-talet. Fast det är så mycket mer än bara en kopia av det första spelet. Bland annat så har grafiken och ljudet nu kunnat lyftas till en helt annan nivå än vad som kunde återges på PS2. Missförstå mig inte ursprungsspelen såg verkligen bra ut på PS2:an med härliga miljöer och fiender. Det är bara det att nu både ser och låter det helt fantastiskt. Bara en sådan sak som att ljudet när man slår sönder boxar, i jakt på bultar – galaxens hårdvaluta, så låter ljudklangen olika beroende på i vilken miljö man befinner sig i. Visst kanske en liten detalj i sammanhanget men samma möda har lagts på övriga grafik- och ljuddetaljer i spelet. Visserligen är inte grafik och ljud det viktigaste i ett bra spel men i detta fallet är det egenskaper som gör spelupplevelsen mycket trevlig.

Gillar du förutom grafik och ljud även science fiction och ett välskrivet äventyr tror jag att detta är spelet för dig. Man får gestalta Ratchet, en kattliknande karaktär tillhörande släktet Lombax. I början av spelet får man veta att Ratchet jobbar som mekaniker på en planet långt borta i universum. Kort därefter slängs han in i ett intergalaktiskt äventyr ihop med sin nyfunne vapendragare roboten Clank. Tillsammans får de det hedervärda uppdraget att rädda universum från onda makter. Ett klassiskt upplägg i science fiction sammanhang kan tyckas och inte unikt i sig men det har fungerat förr och så även nu. För att lyckas med just detta uppdrag gäller det att samla på sig en arsenal av utrustning och allehanda vapen. Det är just denna planering av samlande ihop med taktisk planering över hur Ratchet ska lyckas med varje uppdrag som jag tycker är det som är absolut roligast med spelet.

Johan – Stadsbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s