SpelaUpp

En underbar jävla jul

Lämna en kommentar

Jag fortsätter i samma anda som tidigare inlägg – den som handlar om julen. Har nämligen precis tittat på Helena Bergströms En underbar jävla jul, som handlar om ett julaftonsfirande med alla de förvecklingar och intriger som detta kan dra med sig. En klassisk svensk film a lá Bergström.

 

 

På filmens utsida är det en bild på en tjurig Robert Gustafsson i tomtedräkt, med tomteluvan på sniskan. Det ser komiskt ut och man tror att detta är en komedi. Det är den absolut inte. Filmen är ett istället ett drama som biter tag i komplikationerna som människors fördomar ofta skapar. Se på Maria Lundqvists karaktär Monica, som har hjärtat på rätta stället och är noga med att agera fördomsfritt och med öppet sinnelag, men som blir så nervös att givetvis blir allting som hoppar ur hennes mun bara en lång harang av grodor. Någonting som man kan känna igen men ibland blir det så svettigt att man bara vill blunda och hålla för öronen. Hög igenkänningsfaktor och även om stämningen ibland blir lite hätsk så är den ändå lite mysig på något sätt.

 

/ Frida – Stadsbiblioteket

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s