SpelaUpp

Deadpool

1 kommentar

Marvel Comics är ett amerikanskt förlag som fullkomligt sprutar fram hjältar ur sin gigantiska teckningsfabrik. Man har givit ut mängder av seriemagasin och skapat hjältar som har varit kända i generationer.
 
 
Även om deras berättelser börjar med  papper och penna ska man inte tro att dessa hjältar stannar på ett papper för evigt, utan ibland rymmer de ut till den stora bioduken. Till exempel har vi sett X-men och Iron man bli till rörliga bilder och ta en biopublik med storm och nu senast har vi kunnat se Deadpool göra filmpremiär.
 
 
 
 
 
Deadpool är en minst sagt annorlunda karaktär, Marvels svarta får, som inte riktigt passar in i superhjältarnas församling. Hans historia följer Marvels ramar till punkt och pricka genom att som hjälte:
 
– träffa den stora kärleken
– uppleva tragedi
– bli fysiskt utsatt för någonting
– förvandlas till en slags supermänniska
– vara motvillig men anamma sitt öde
– rädda mänskligheten 
 
Men
 
 
Skaparen och serietecknaren Rob Liefeld har lyckats med någonting alldeles speciellt med Deadpool genom att följa ett traditionellt ramverk men inuti skapa någonting unikt och busigt. Någonting som framkommer tydligt i både magasinen och i filmen. Deadpool är en antihjälte som med sin charm och förmåga att uttrycka sig har tagit många människors hjärtan i besittning.
 
Eller?
 
Nja, riktigt så är det kanske inte. Det är en rätt otrevlig snubbe faktiskt. Han är stöddig, burdus och har ett extremt välsmort munläder. Men hans otrevliga sidor väger han upp med sin träffsäkra galghumor, sympatiska sida och självdistans. I filmen spelas Deadpool av Ryan Renolds som lyckas alldeles fantastiskt med att få fram den här kaxigheten på ett trovärdigt sätt samt att han har en bra timing på replikerna. Ett plus för filmen är alla de referenser till Monty Python, går att skönja en hyllning till detta komikergäng. Här kan jag bara säga:
 
 
 
 
 
Deadpool bryter också mot den fjärde väggen (både i filmen och i magasinen). Aja baja! Vilket innebär att karaktären bryter rollen genom att direkt tala till publiken och som på så vis visar att handlingen inte är verklig och att karaktären själv vet om detta. Ett grepp och brott som många kanske känner igen från House of Cards och Francis Underwood?
 
 
 
 
 
Sett filmen och är nu nyfiken på seriemagasinen? Klicka dig vidare här för att se vilka seriemagasin vi har med Deadpool på biblioteket, välkomna in och låna!
 
 
 
Sorry, I use humor to deflect my insecurities. Plus, I’m hilarious, so don’t hate
                                                                                                
                                                                                                        / Deadpool
 
 
 
/ Frida – Stadsbiblioteket

En tanke på “Deadpool

  1. Ping: Captain America: Civil War | SpelaUpp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s