SpelaUpp

Poldark

Lämna en kommentar

För sisådär 50 år sedan skrev den engelska författaren Winston Graham sin historiska saga om familjen Poldark. En hyfsat gammal klassiker som stadigt har hängt med under årens lopp. På 70-talet valde man att göra TV-serie av böckerna, på 90-talet en film, och 2015 började BBC att producera en ny version av dramat.

 

 

 

 

 

Vad handlar TV-serien Poldark om?

 

Ross Poldark är engelsman som lever på sent 1700-tal. TV-serien börjar med att han skadas i det amerikanska frihetskriget. Han klarar sig och återvänder hem till Cornwall. När han kommer hem har hans far avlidit, hans hem står och förfaller och den stora kärleken Elizabeth ska gifta sig med hans kusin (sic!).

 

 Där snackar vi tråkig hemvändardag.

 

När vi nu har fått intrigen presenterad för oss tar Ross Poldark, ridande på sin vackra häst, med oss på en resa genom sitt liv; hans vedermödor, sorger och glädjestunder. Berättelsen innehåller lite av varje. Det finns kärlek men det finns också hat. Det finns korruption men också ärlighet. Den är fin men den är också skitig. Den är långsam men inte tråkig. TV-serien har lite av varje vars starkaste kort är dess porträtt av livet i Cornwall och välnyanserade karaktärer, vilket inte alltid är en självklarhet på TV.

 

 

Kort sagt.

 

 

Den är mysig, vacker, lite sorglig, den får mig att småle ibland och den fungerar alldeles ypperligt som reklampelare för samtliga ridskolor. Att se Ross Poldark rida runt med sin svarta, blanka och muskulösa häst på Cornwalls höga och lummiga klippor. Det har åtminstone fått mitt sökfält i Google att se ut så här:

 
 

 
 
 
 
 
Ps. Känns Ross Poldark bekant? Skådespelaren heter Aidan Turner och fick sitt stora genomslag i rollen som dvärgen Kili i Hobbittrilogin.
 
 
 
 
 
/ Frida – Stadsbiblioteket

                       

 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s