SpelaUpp

Tv-spel som film: Topp eller flopp?

Lämna en kommentar

Det finns ett stort antal böcker som blir film, och många av dessa blir storfilmer. Stora bolag försöker naturligtvis rida på vågen och sälja all möjlig merchandise knuten till detta.  Exempelvis tavlor, kläder och en obskyr mängd leksaksfigurer och andra avbilder som inte sällan är så långt ifrån originalkaraktärerna man kan komma. Och så kommer det Tv-spel, av ordentligt skiftande karaktär och kvalitet.

En kategori som inte är lika vanlig är när populära Tv-spel istället blir film. Inte heller här är ett bra spel en garanti för en bra film. Precis på samma sätt som bra filmer kan resultera i spel som nästan ses som ett hån inte bara mot originalet utan mot hela branschen.  Det finns dock några filmer baserade på spel som har lyckats nå en stor publik, även om de oftast sågas i olika utsträckning av filmkritikerna.

Silent Hill och Resident evil är två exempel på riktigt rysliga skräckspel, som blivit lika populära och skrämmande filmer. Vem ryser inte när Red Queen i första Resident Evil filmen säger ” You all going to die down here” Hade till och med den som sms-signal i tonåren, men fick sluta efter ett stort antal konstiga blickar.

 
 
Silent Hill är enligt mig den film som bäst lyckas gestalta stämningen i ett spel, utan att tappa tråden eller fokusera mer på coola effekter än en sammanhållen handling.

Tomb Raider och Prince of Persia är två andra kända spel som blivit film. Första filmen om Tomb Raider lyckas fånga den äventyrliga stämningen från spelen även om det kan kännas som det är mer action än en egentlig handling, en kritik som många spelbaserade filmer får.  Prince of Persia; The sands of time är den mest inkomstbringande film baserad på Tv-spel som producerats. Sen om det är ett mått för filmens kvalitet, eller om det som lockar är en massa häftiga specialeffekter, det är upp till var och ens eget tycke. Storslagen är den i vilket fall.

Hörde även ett rykte om att den gamla klassikern Tetris eventuellt ska bli film. Kan inte för min värld föreställa mig hur en sådan film skulle se ut, men det får onekligen igång fantasin. Hur tror du Tetrisfilmen skulle se ut?

/Frida L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s