SpelaUpp

Bron

Lämna en kommentar

 

Det är allmänt känt (tror jag) att danska och svenska kriminalserier ofta kvalitetsmässigt är top notch. Då har jag funderat. Vad händer egentligen om man sammanför dessa två kriminella genier? Jo…du får TV-serien Bron/Broen, med den eminenta skådisen Sofia Helin i huvudrollen som polisen Saga.

 

 

 

 

Jag vill slå ett slag för Bron då den är bra på så många vis, både vad gäller karaktärer, dramaturgi, klippning och musik (låten i inledningen, love it!). Som exempel kan man se på den socialt handikappade polisen Saga, som med friska fläktar hela tiden för ett (om än omedvetet) normkritiskt tänkande och sätter de sociala koderna på sin spets. I dialogerna blir det märkbart tydligt om hur vi människor säger så mycket mer och på så många fler olika sätt än vad vi uttrycker i ord. Karaktären Saga är intressant och lärorik, hon får en att tänka till en extra gång. Sedan att hon också kör värsta snygga porschen talar ju inte emot karaktären Saga Norén på något vis, samt att halva serien är på danska, det är ju bara för dejligt!

 

Alltså, har du ännu inte sett Bron så är detta mitt våta tips i vinterrusket.

 

 

/ Frida H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s