SpelaUpp

Tomb Raider: Definitive edition

Lämna en kommentar

 

Helt lyrisk! Har precis spelat klart Tomb Raider: Definitive edition på min PS4:a. Knappt jag vågar erkänna men det är första gången jag på riktigt gör bekantskap med arkeologen Lara Croft och måste bara säga. Vilket spel! Snyggt, gripande och spännande!

 

 

 

 

 

Vad är Tomb Raider: Definitive edition?

 

 

Tomb raider är en serie Tv-spel med äventyrstema som spelas i tredjepersonvy. I spelen sätts många färdigheter på prov. Det ska hoppas, klättras, kluras och skjutas. Huvudpersonen är arkeologen Lara Croft som också är en pionjär i genren (kanske också kultförklarad). Första spelet släpptes redan 1996 och sedan dess har man hunnit skapa sammanlagt 15 stycken. Tomb Raider: Definitive edition, som jag har spelat, är en omarbetad version av det Tomb Raider som släpptes 2013. Denna nya upplaga har putsats till för att matcha prestandan du finner i konsolerna PS4 och Xbox One.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad handlar Tomb Raider: Definitive Edition om?

 

 

Det senaste spelet särskiljer sig från de tidigare utgåvorna. Lara Croft är en omtyckt karaktär och hennes popularitet har spelutvecklarna tagit tillvara i den här versionen. I spelet bjuds det på ett djupare personporträtt av Lara och det känns verkligen att man som spelare får en förståelse och känsla för henne. Spelet tar oss tillbaka till allra första början och vi får lära känna en yngre version av Lara Croft. Här får vi följa hennes första äventyr och hur hon kom att bli en av spelvärldens mest kända överlevare.

 

 

Själv har jag aldrig spelat Tomb Raider tidigare så detta var ett bra spel att börja med. Jag blev helt tagen över hur stor vikt utvecklarna har lagt på karaktären. Man tar till sig Lara Croft med hull och hår. Fanns tillfällen då jag satt och grät i förtvivlans våndor för att det var så synd om henne (detta är känslomässigt ett väldigt mörkt spel).

 

 

Framförallt en scen var extremt bra och ovanlig att stöta på i ett Tv-spel. Efter att man dödat sin första mob (helt i självförsvar) slås Lara Croft av dåligt samvete. Hon är helt förstörd över att hon har tagit en annan människas liv och på det sätt hon uttrycker den här sorgen, oj, det är gripande. Rent dramaturgiskt är detta otroligt snyggt och ger en annan dimension till spelandet. Allting är så mörkt och tragiskt. För den som ska spela vill jag inte avslöja för mycket men det är många händelser i spelet som gör att man känner så otroligt starkt för Lara Croft. Jag vågar nog säga att hon är den mest komplexa karaktären i Tv-spelsvärlden. Super Mario Bros kan så fett slänga sig i väggen.

 

 

Snyggt, fult, bra eller dåligt?

 

 

Jag har spelat på en PS4:a och är supernöjd med grafiken. Det är ett riktigt snyggt spel. Top notch. Det är snygga miljöer, Lara Croft är välgjord och även spelmekaniken lämnar mig med en nöjd känsla i kroppen. Kanske att jag upplevde henne som lite sladdrig att styra i början, men det blev bättre, eller om jag vande mig…vad vet jag? Visst fanns det också partier som skapade en viss irritation men desto längre in man spelar förstår man att dessa delar fanns där mest för att introducera spelaren till upplägget. Det som jag däremot vill klaga på är varför det inte finns fler bossfighter! Två stycken klassiska bossar kunde jag räkna ihop. Det är inte många och när bossarna var så roliga hade jag önskat att fler sådana scener hade funnits.

 

 

Är Tomb Raider: Definitive edition det bästa äventyrsspelet?

 

 

Nu har jag inte spelat alla äventyrsspel men vill bara säga att för mig som nyligen avslutade trilogin Uncharted är det omöjligt att undgå att jämföra dessa två. De är extremt lika men med några få skillnader. Exempelvis har Uncharted tonvikt på stridsscener och det är en hel del mer pew pew än vad man hittar i Tomb Raider. Det är också mer och längre events med klättringar i Uncharted där istället Tomb raider har lagt mer energi på mer avancerade problemlösningar och kedjereaktioner. Men detta är petitesser. De största skillnaderna är karaktärerna. Nathan Drake i Uncharted är en charmigt underfundig person som alltid har humorn i närmaste bakficka. Lara Croft däremot dras med en sorgsenhet som finns där redan innan hennes mardrömsäventyr börjar. Hon har ett allvar som bottnar i någonting riktigt djupt, och man som spelare kan bara gissa vad som ligger bakom.

 

Vad jag vill säga är helt enkelt att gillar du spel som Uncharted, eller varför inte Wolfenstein, kan jag med stadig hand rekommendera Tomb Raider vidare då den absolut håller måttet med de andra giganterna i genren.

 

 

 

Ps. Glöm inte att hålla ögonen öppna i slutet av året för då är det tänkt att Rise of the Tomb Raider ska komma:

 

 

 

 

A survivor is born

 

/ Frida H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s