SpelaUpp

Uncharted: Vilse igen

Lämna en kommentar

Vid årsskiftet kommer han tillbaka för fjärde gången. Spelarnas alldeles egna Indiana Jones. Han är smart, rolig, stark, vig och pricksäker (beroende på vem som spelar). Hans namn är Nathan Drake.

 

Ända sedan 2007 har Nathan kastat sig runt i många tv-rutor. Åtta år gammal har han hunnit bli och troligtvis kommer han ”hänga” kvar ett bra tag till, särskilt nu när fjärde delen är på G, och som påstås vara ännu snyggare än självaste The last of us. Det är ett halvår kvar till release men på youtube kan man få ett smakprov på Uncharted 4: A thief´s end:

 

 

 

 

Nå, tror ni det kan mäta sig med The last of us?

 

För att få veta fortsättningen får vi vänta och under tiden vi gör det tänkte jag ägna några rader åt de delar av Uncharted som vi har på bibblan, vilka inte alls är fy skam, snarare tvärtom.

 

Vad handlar Uncharted om?

 

Uncharted är en actionspäckad spelserie som handlar om skattjägaren Nathan Drake. Äventyren utspelar sig i nutid och tar sin början i Uncharted: Drake´s fortune där Nathan, med hjälp av koordinater från en gammal ring, hittar sin anfader Sir Francis Drakes* kista på havets botten. Men i kistan finns ingen kropp utan där ligger istället en uråldrig dagbok. I den hittar Nathan ledtrådar till den mytomspunna guldstaden El Dorado. I seriens första del börjar äventyret lite så där stillsamt men ganska snart förstår man att man inte kommer att kunna halvligga och slöspela i soffan. Nathan är nämligen inte ensam om att leta efter El Dorado och statyn i guld som sägs finnas där…

 

Vad är Uncharted för typ av spel?

 

Uncharted är ett actionäventyr ur tredjepersonskjutargenren (oj, krångligt ord).  Kan börja med att säga att spelet luras lite. I inledningsfasen där man får lära sig spelets funktioner och hur det är upplagt är allting lugnt och vackert. Några småbusar att skjuta på, lite trevligt pussel att lösa, lite hoppa runt som en avancerad version av Super Mario Bros (fast utan mustasch). Du kan sitta i soffan och bara småmysa och njuta av de korta och spännande filmerna du belönas med efter ett event. Allt är frid och fröjd, men, plötsligt händer någonting. Allting förändras. Det som var grönt, vackert och underbart blir till en mardröm i paradiskläder. Och jag har undrat massor av gånger medan jag har spelat. Hur många bovar kan det egentligen finnas?

 

Vad tycker jag om Uncharted?

 

Jag har bara spelat första delen i serien men jag älskar det! Det är ett spel som har alla bitar och jag vill bara säga att de sista scenerna var så actionspäckade att jag fick sätta i mig paket efter paket med blodtryckstabletter, annars hade jag nog sprängts. Alltså på riktigt. Jag tror verkligen det.

 

Nåväl. Ska kanske inte avslöja det här. Men i de sista scenerna kände jag mig som en tvättäkta übernoob. Spelet var så svårt att jag i ren och skär desperation gick till inställningarna och ändrade svårighetsgraden till lätt. Aja baja. Men jag ville så gärna veta hur spelet slutade och sitter man fast så sitter man fast. Precis som någon gammal filosof sade en gång: desperata tider kräver desperata åtgärder.

 

Vanligtvis när jag avslutar brukar jag säga att vi tar en kebab på detta, idag blir det inte så utan istället vill jag avsluta med lite skvaller. Visste du att Uncharted ligger i startgroparna för att bli en långfilm? Den ser vi fram emot och hoppas att produktionen är snabbare än vad den har varit för filmatiseringen av World of Warcraft – som fortfarande inte ens är nära på färdig!

 

 

Over and out

 

/ Frida H

 

 

*Sir Francis Drake är inte en påhittad figur utan var en känd upptäcktsresande under 1500-talet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s