SpelaUpp

Kvinnor i vardande?

Lämna en kommentar

Jag har sett en mycket fascinerande och förbryllande film som har gjort ett starkt intryck på mig. Det är Innocence, gjord 2004 av den franska regissören Lucile Hadzihalilovic. 6-åriga Iris anländer i en kista till en flickinternatskola omgärdad av en stor mur. Där möter hon sex andra flickor som bor i samma elevhus. Alla är ett år äldre i stigande ordning och alla i samma åldersklass bär hårband i samma färger. Man får följa dessa flickgrupper under ett år då de får undervisning av de enda två lärarna, båda unga kvinnor. De undervisas enbart i biologi och balett. Där finns de flickor som bara vill hem igen, de som vill fram och visa upp sig, de som tar hand om och de som tas om hand. Det är en väldigt vacker film där man kan drunkna bara i bilderna men främst är det den dova, hotfulla tonen i den till synes idylliska uppväxten som drabbar en. Man kan tolka innebörden hur man vill, kvinnotillblivandet med sina krav och restriktioner eller bara en märklig historia full med känslor.
 
Marie-Louise
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s