SpelaUpp

Hallonbåtsflykting med dröm om Sverige

Lämna en kommentar

I Hallonbåtsflyktingen (2014), som bygger på Miika Nousiainens roman med samma namn, träffar vi finländske Mikko (Jonas Karlsson) som allt sedan han var barn älskat allt som har med Sverige att göra och närt en dröm om att bli svensk. När Mikko en dag beslutar sig för att avsluta sitt (i eget tycke) eländiga liv, genom att hoppa ut från en Finlands-färja, så stoppas han av en svensk som erbjuder honom att överta hans identitet – och plötsligt har Mikko blivit svensk.

 

Det börjar bra, det är småroligt. Mikko, som sedermera går under namnet Mikael, går in med hull och hår för att bli den svensk han alltid har velat bli. Det bli roligt för att den föråldrade och i mycket stereotypa svenskhet som Mikko representerar inte riktigt finns. Mikko visar, i och med identitetbytet, ha fått en vinstlott – en behövande mamma på ett vårdboende (Susanne Reuter), en syster att kivas med (Josephine Bornebusch), en lägenhet i Stockholms innerstad samt en gedigen CV för att kunna arbeta som legitimerad psykolog. Filmens tappar dock en bit in i handlingen fart och slutar med att säcken klämkäckt dras i hop i väl och ve för alla och man tänker – var det inte mer? Småroligt att se en regnig dag!

 

/ Anna R

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s