SpelaUpp

Nebraska – roadmovie med måbra-känsla

Lämna en kommentar

Jag gillade verkligen Sideways och dess regissör Alexander Payne. Den senaste filmen av honom är Nebraska som spelades in 2013. Det är en roadmovie i underbart vackert svartvitt foto. Davey Grant, medelålders luttrad elektronikförsäljare i Montana, har en far som börjar bli senildement, Woody. Woody har fått ett brev från en firma i Nebraska som säger att han är den lycklige vinnaren av en miljon dollar. Trots familjens försäkran att det är en försäljningsbluff vägrar han sluta tro på löftet. Han ger sig flera gånger ensam ut på landsvägen mot Nebraska. Davey tycker synd om sin far och trots att de aldrig har haft någon bra relation så tar han ledigt och kör iväg med Woody mot Nebraska. På vägen stannar de till i faderns uppväxtstad och återknyter kontakten med släkt och ”vänner”. Ryktet om den väntade förmögenheten sprider sig och ger upphov till en del upptäckter om människors sanna natur. Davey och Woody upptäcker också saker om varandra som de inte visste innan. Det här är härlig tragikomik och när den ampra modern ansluter sig blir det extra roligt. Alla skådespelarna är utmärkta, men främst måste Bruce Dern som Woody nämnas. Han är inte sympatisk men mycket mänsklig. Rekommenderas varmt.
 
/ Marie-Louise R.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s