SpelaUpp

Fäder och döttrar

Lämna en kommentar

Det ska vara en pappa i år. Åtminstone om man är en dotter. Och helst om fadern spelas av Mikael Persbrandt. I Mig äger ingen, som bygger på Åsa Linderborgs biografi över sin pappa, gestaltar Persbrandt en vanlig arbetare med en vanlig familj, tills hustrun oväntat en dag lämnar honom ensam med den lilla dottern. Han gör verkligen så gott han kan i den här situationen och de har många fina stunder ihop. Men han är också alkoholist och flickan tvingas tidigt ta mycket eget ansvar. Något som sätter djupa spår i henne och så småningom leder till en brytning. Filmen handlar ändå om försoning och Persbrandts porträtt är mycket starkt och övertygande.
 
Berörande och rörande är också den danska filmen En sång från hjärtat, 2014. Här spelar Persbrandt den världskände rockvissångaren Thomas Jacob, i stil med Leonard Cohen, som har lämnat hustrur och barn lite varstans. Tillbaka i Danmark tar hans nu vuxna dotter kontakt med honom. Hon behöver hjälp med pengar till sitt missbruk och tvingar honom att tidvis ta hand om 11-årige barnbarnet Noa. Det är spelet mellan dessa två som är filmens kärna. De lär känna varandra allt bättre, men en tragisk händelse gör att Thomas får omvärdera hela sin tillvaro och ta livsavgörande beslut för dem båda.
 
Så har jag sett Min så kallade pappa i regi av Ulf Malmros på bio. Här spelas fadern av en annan Michael, nämligen Nyqvist. Det här är också en stark film, mer drama och tragik än komedi. Vera Vitali spelar hans övergivna dotter som ser chansen att ta kontakt med fadern då han drabbats av minnesförlust efter en stroke. Han har helt gått upp i sin karriär som skådespelare men hon skapar om honom, eller gör åtminstone ett försök. Båda gör utmärkta rolltolkningar, inte alltid så sympatiska men trovärdiga personligheter.
 
/ Marie-Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s