SpelaUpp

Wikileaks i backspegeln

Lämna en kommentar

I The fifth estate (2014) får vi följa Julian Assange och Daniel Bergs arbete med Wikileaks, historierna bakom de stora avslöjandena samt relationen dem emellan. Den brittiske skådespelaren Benedict Cumberbatch gör en trovärdig och ganska porträttlik tolkning av Assange, som framställs som hyperintelligent, extremt målmedveten och totalt hängiven sin sak, men samtidigt väldigt känslig, fåfäng och stundtals barnsligt egocentrisk. Personkulten Assange följer som en röd tråd genom filmen, där Assange balanserar mellan att vara frälsare med rockstjärnestatus och manipulativ fanatiker. Filmen är baserad på en bok av Daniel Berg, så beskrivningen av föloppet och av Assange är högst subjektivt utifrån hans perspektiv. Filmen har ett snabbt tempo, är snyggt filmad och är en snabblektion i en bit nutidshistoria.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s