SpelaUpp

Realism och fantasi

Lämna en kommentar

Promised land (2012) är ett nutidsdrama med Matt Damon i huvudrollen som den slipade agenten för ett gaskraftsbolag. Han reser runt på den amerikanska landsbygden och får fattiga jordbrukare att skriva över sin mark på bolaget. Så kommer han till en liten stad där plötsligt någon reser sig upp och ifrågasätter bolagets metoder och hur gasbrytningen påverkar den framtida miljön. Det är en film som tar frågan på allvar och samtidigt är det en feel good-film om nya relationer och insikter om det egna jaget.
  
 
Långt ifrån realismen i den förra filmen är handlingen i Upside down (2012). Här är vi i ett stjärnsystem med två planeter som ligger precis intill varandra och snurrar åt olika håll. Båda har en egen gravitation. På den övre planeten bor de rika, på den undre de fattiga som förser den övre med råvaror och arbetare. Mycket symboliskt alltihopa. På vissa punkter kan planeterna nästan beröra varandra, där får fattige pojken Adam och rika flickan Eden syn på varandra och en förbjuden kärlek väcks. Jim Sturgess och Kirsten Dunst spelar det förföljda kärleksparet. Det är mycket suggestivt och fantasieggande filmat, man häpnar över vad man kan åstadkomma med datoranimation. Dessutom ofta rörande och absolut spännande.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s