SpelaUpp

Bon appétit

Lämna en kommentar

Den franska filmen Bon appétit Mr. President (2012) får verkligen igång smaklökarna. Historien om värdshusägaren och tryffelodlaren som blir den första kvinnliga kocken i Elyséepalatset i Paris bygger på en sann historia, men är ingen biografisk film. I återblickar får man följa Hortense under de två åren som hon var presidentens personliga kock. Från det hon stiger in i palatsets centralkök och möts av idel misstänkta blickar från många manliga kockar och hur hon slutligen hamnar på en forskningsstation vid Antarktis. Under tiden har hon skapat en mycket speciell relation till den gamle och sjuke presidenten då de förenas av ett genuint intresse för det franska köket. Och när presidenten drömmer om sin mormors enkla matlagning är det inte precis svensk husmanskonst det handlar om, nej här är det matkonst på hög nivå, vackert upplagt och ett återhållet frosseri i speciella ingredienser och experimenterande för att hitta den perfekta smaken. Catherine Frot i huvudrollen känns också perfekt, mycket värdig och principfast.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s