SpelaUpp

Autism och kor

Lämna en kommentar

Dramat om Temple Grandin från 2010, i regi av Mick Jackson, är väldigt sevärt, upplysande och engagerande. Huvudrollen spelas av Claire Danes och övriga medverkande är bl.a. Julia Ormond, David Strathairn och Catherine O’Hara. Man kan kalla filmen semibiografisk då den bygger på en verklig persons historia. Temple Grandin växer upp med svår autism men får som barn tidigt ett intresse för kor och uppfödningen av dem. Som vuxen arbetar hon hårt för att som kvinna komma in i den här totalt mansdominerade världen. Hon har idéer om att förbättra för djuren innan de förs till slakt och endast med stor ihärdighet och tålamod lyckas hon få med sig uppfödarna på sina tankar. Hela tiden har hon också sin sjukdom att kämpa emot och samtidigt försöka att skapa förståelse för den i ett USA på 50-, 60- och 70-talen då man inte visste så mycket om autism. Inspirerande och upplyftande. En underbar rolltolkning av Danes.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s