SpelaUpp

Två filmer – verkliga öden

Lämna en kommentar

Jag har precis sett två nya filmer baserade på självbiografiska böcker och bestsellers. Båda var mycket bra och gripande men hade samtidigt stora skillnader. En blomma i Afrikas öken bygger på supermodellen Waris Diries liv. Från nomadliv i Somalia till fattig immigrant i London och senare karriären inom modevärlden. Det är en brett upplagd historia som spänner över flera år och där kampen mot kvinnlig könsstympning så småningom tar allt mer plats. Liya Kebede är strålande vacker i huvudrollen och Sally Hawkins är ett välkommet komiskt inslag i filmen som den danstokiga kompisen. 

127 timmar är en närmast klaustrofobisk upplevelse trots att den utspelas i en storslagen natur. Bergsklättraren Aron Ralston i James Francos utmärkta gestaltning faller ner i en bergsskreva och hans vänsterhand kilas fast av en sten. Man får följa honom under några dagars svettiga kamp för överlevnad både fysiskt och psykiskt. Det är sannerligen inget för svaghjärtade. På köpet får man med sig tre visdomar: 1. Tala alltid om för någon vart du ska när du ger dig ut på äventyr. 2. Ta tid på dig att leta reda på en riktigt bra schweizerkniv före avfärd. 3. Svara alltid i telefonen när mamma ringer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s