SpelaUpp

Howl – filmen om diktboken som öppnade dörrar

Lämna en kommentar

Howl är filmen om rättegången 1957 för obscenitet mot den ansvarige utgivaren av den amerikanske poeten Allen Ginsbergs diktsamling med samma namn. Är man det minsta intresserad av litteratur och historia är den ett måste att se. Dessutom bjuder den på en hel del roliga scener då diverse litteraturkännare och -lärare vittnar inför domaren. Genom hela filmen får man följa den ursprungliga uppläsningen av det långa diktverket som Allen Ginsberg gör inför en entusiastisk publik. Helt öppet berättar han om sex och droger, om psykiska sjukdomar, om sin homosexualitet och om det penninghungriga samhälle där unga kreativa människor går under. James Franco i huvudrollen som Ginsberg gör en briljant insats men även andra skådespelarinsatser är övertygande, t. ex. Jon Hamm som försvarsadvokaten och Jeff Daniels som åklagarens vittne som verkar ha läst boken med klara åsikter innan han alls öppnat den. I konflikten anar man det kommande upproriska 60-talet. En mycket intressant och givande filmupplevelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s